Collin aka 2Black : Bam Bam! En Mini Van restauratie

Stel je voor, houdt het up to date en leer van de reacties.

Moderator: webmasters

Post Reply
2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Vanmiddag, na terugkomst uit Groningen alwaar ik in opdracht een Citroën Jumper bus heb opgehaald, was ik nog even bij Renard Automobiles.
Daar hing, tot mijn verbazing, de Cassis Nacré Familiale T2 wederom in de lucht. Deze keer met geheel leeg vooronder.
Nieuwe koppakking had het maar liefst 7km volgehouden...
Wat blijkt, buiten de kapotte thermostaat was er meer loos! Een foutje geslopen in de motorrevisie waardoor Nard nu het zekere voor het onzekere heeft genomen en het onderblok een stukje heeft laten vlakken om 100% zeker te zijn van een volstrekt glad pasvlak.

Hij heeft niet met de stopwatch vastgelegd hoe snel hij inmiddels een CX blok uit het motorcompartiment kan verwijderen maar ik vermoed dat tijd nu in recordtempo gaat....
Neem aan dat het zweefvliegtuig komende week weer gewoon op de wegen tussen Nijmegen en Beneden-Leeuwen te bewonderen gaat zijn.
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Nigel weer in "Te koop" gezet: http://tinyurl.com/4eqcj45
Ben het gewoon beu, zit geen (toekomst)muziek in voor mij en de mijnen.
Op Facebook is de aanbieding €1 goedkoper :wink: .
Vele verkoopvarianten zijn mogelijk, desnoods een sloopmeeting met zelfdemontage.
:o :( :? :shock: :| :)
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Zojuist bij het "Te koop" topic er maar wat richtprijzen voor diverse onderdelen bijgezet. Dat scheelt weer in de behoefte tot tijdvretend Pb-verkeer :wink: .

Zal ik die sloopmeeting maar gaan organiseren dan?
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Loopt storm qua interesse in Nigel delen.
Jullie willen dat ding kennelijk allemaal erg graag gesloopt zien worden! :)

Ik zal komende week bij Renard Automobiles of Garage MiniMania eens gaan praten over de mogelijkheid op een zaterdag of zondag een soort "rituele slacht meeting" te organiseren.
Gezamenlijk Nigel strippen en daarna kan eenieder met z'n trofeeën huiswaarts. Gezellig!
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Browny
Total admin
Total admin
Posts: 7960
Joined: MonJan19, 2004 12:07:32 PM
Location: nabij Utrecht

Post by Browny »

Zal ik koekjes meenemen? :wink:

DuFF
AXtremist
AXtremist
Posts: 8832
Joined: MonDec26, 2005 9:43:07 AM
Location: zeelandia

Post by DuFF »

Maar, is het nou frikandel, of frikadel ?
Spreken is goud, Ductape is zilver.

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Voor zover ik weet is het oorspronkelijk frikadel, dus zonder de N.
Wikipedia wrote:Een frikandel (tot 2005 in Nederland officieel gespeld als frikadel) is in België en Nederland een langwerpige, donkergekleurde staaf van verschillende soorten vlees die warm gefrituurd wordt gegeten. In Vlaanderen wordt soms de oude betekenis gebruikt: een in de pan gebakken, veelal afgeplatte gehaktbal.
Bij ons is het met name verbasterd tot de met-N variant doordat een grote snackproducent ze zo noemde als merknaam. (Beckers, vanaf 1954)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Frikadel

http://nl.wikipedia.org/wiki/Frikandel
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

jk
AX liefhebber
AX liefhebber
Posts: 673
Joined: SatAug04, 2007 9:56:51 PM
Location: Regio Breda

Post by jk »

2Black wrote:Voor zover ik weet is het oorspronkelijk frikadel, dus zonder de N.
Wikipedia wrote:Een frikandel (tot 2005 in Nederland officieel gespeld als frikadel) is in België en Nederland een langwerpige, donkergekleurde staaf van verschillende soorten vlees die warm gefrituurd wordt gegeten. In Vlaanderen wordt soms de oude betekenis gebruikt: een in de pan gebakken, veelal afgeplatte gehaktbal.
Bij ons is het met name verbasterd tot de met-N variant doordat een grote snackproducent ze zo noemde als merknaam. (Beckers, vanaf 1954)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Frikadel

http://nl.wikipedia.org/wiki/Frikandel
Nou, vlees...
Je wil niet weten wat er allemaal in zit dat je niet onmiddellijk herkent.

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

In onze moderne tijden waarin velen last hebben van extreme smetvrees en alles dat onbekend is worden veel ingrediënten zoals die in o.a. een frikadel verwerkt zitten (zaten) niet als 'vlees' gezien.
Maar zaken als uiers, slokdarm, nier, tong, lever, hart, milt, pens, kippenmaagjes etc. zijn gewoon uitstekend eetbaar en zelfs (zeer) gezond als je ze niet dagelijks en van dezelfde diersoort eet.
Nadeel van veel (moderne) frikadellen (en andere snacks) is dat er tegenwoordig andere soorten slachtafval in worden verwerkt als vroeger. Denk daarbij aan kippenvel, bindweefsel en delen die hoofdzakelijk als een soort restvetten te beschouwen zijn.

Van oudsher zijn producten als frikadel sowieso al een manier van slachtrestanten verwerking.
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

jk
AX liefhebber
AX liefhebber
Posts: 673
Joined: SatAug04, 2007 9:56:51 PM
Location: Regio Breda

Post by jk »

2Black wrote:<snip>
Nadeel van veel (moderne) frikadellen (en andere snacks) is dat er tegenwoordig andere soorten slachtafval in worden verwerkt als vroeger. Denk daarbij aan kippenvel, bindweefsel en delen die hoofdzakelijk als een soort restvetten te beschouwen zijn.

Van oudsher zijn producten als frikadel sowieso al een manier van slachtrestanten verwerking.
Op die "moderne" ingrediënten/vulstoffen doelde ik.
Die verwacht je namelijk niet in je voedsel en of ze gezond zijn is de vraag.
Niet voor niets is er een mysterieuze explosie van 'welvaartsziekten'!
C5 Break 1.8i 16V (2001) 285.000km
C3 ph.2 1.2I 3-cil. 60kW (2015) 28.000km
Land Rover Lightweight FFR (1982) 28.000km
Gesloopt na 10 jaar trouwe dienst: AX 1.1i ph.2 First Impression ORGA 6315 (1994, kenteken 1995) 244.866km

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Ga voor de lol dan maar eens een studie maken van geïndustrialiseerde voedselproductie...
Doormiddel van het gebruik van bijvoorbeeld dit soort grondstoffen kan men bepaalde wettelijke normen halen die enkel een 'dier van herkomst' nodig hebben om aan de regels te voldoen.
Denk aan vele bouillons, soepjes, pastei, worsten, barbequevlees waarbij een hoeveelheid van bijv. 8% 'vlees' kan worden opgekrikt naar de vereiste 19% 'varkensvlees' door toevoeging van extra vel, vet, bindweefsel, orgaanresten. Maar ja, wij willen goedkoop eten.
Veel van die slachtafval varianten (teruggewonnen vlees noemen ze dat) worden pas sinds een beperkt aantal jaren benut. Allemaal onder de druk van de consument die persé goedkoop wil.
Trouwens, nederland is een van de landen met de onduidelijkste en slechtste regelgeving op dit gebied binnen europa.
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

DuFF
AXtremist
AXtremist
Posts: 8832
Joined: MonDec26, 2005 9:43:07 AM
Location: zeelandia

Post by DuFF »

:o de kogel is door de kerk, ik wordt vegetariër :P
Spreken is goud, Ductape is zilver.

raoel
Eggman
Eggman
Posts: 3308
Joined: FriFeb08, 2008 12:30:11 AM
Location: Amersfoort
Contact:

Post by raoel »

Als we toch bezig zijn: "ik word" is zonder t erachter.


'k Heb voor de gein eens een boekje aangeschaft met informatie over e-nummers, met het idee "wat eet ik nou eigenlijk".

Om een basisproduct om te zetten in iets wat lekker is wordt er van alles in gestopt. Naast de oude bekende "geur- kleur- en smaakstoffen", die op dit moment natuurlijk "uit" zijn, heb je ook nog een grote schare stoffen die ervoor zorgt dat het toch lekker smaakt, niet brokkelt, mooi glad is, lang vers blijft, etc.

Dit zijn mengseltjes die goedgekeurd zijn en daarom een E-nummer dragen. Hoe die goedkeuring gaat? Tsja, net als medicijnen. 1 iemand eet het, gaat niet dood, daarna wordt het door 50 mensen in een laboratorium een week lang gegeten, het heeft geen bijwerkingen, en het mag de markt op als "voedsel".


Terwijl wij het eten gaat de wetenschap verder. Wat zijn de lange-termijn effecten? En dat is waar de discussie op gang komt. Sommige zeer populaire "voedselverbeteraars" krijgen dan een slecht onderzoek.

Daarna blijkt meestal dat het wel meevalt door een tegenonderzoek.

Daarna zeggen de eerste onderzoekers weer "ja, maar wij zijn onafhankelijk en jullie gesponserd door Unilever".

En dan wordt het schimmig en niet-interessant......




Als je goed oplet is het moeilijk om echt "eten" naarbinnen te krijgen. Neem een brood. Op veel bruinbrood staat niet eens meer "volkoren". Dus dat is witbrood in een bruin jasje. Witbrood is vergelijkbaar met cake: het vult maar het voedt niet.
Als ik zelf brood bak is het na 3 dagen niet meer lekker. Fabrieksbrood is na een week nog steeds goed. Wat moet je in een brood stoppen om dat voor elkaar te krijgen????

Sindsdien bak ik zelf brood, ik accepteer dat het na 4 dagen niet te kanen is (grotere plakken snijden = sneller op). Er komt hier niks uit een pakje. Saus wordt zelf gemaakt. Groenten snijden we zelf. Rijst koken duurt een half uur, geen 2 minuten, en rijst is bruin niet wit.

(en daar ergens tussendoor probeer ik tijd te vinden om met auto's te hobbyen, en werk ik soms op een meeting een wit bolletje met frikandel weg met saus uit een fles, achja, ik neem het ook wel met een korreltje zout ;-) ).

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

@Raoel: klinkt alsof jij, net als ik af en toe doe, in het topic "welk voedsel houd je op dit moment bezig" niet alleen moet melden wat je eet of gegeten hebt maar vooral hoe je het gemaakt hebt.
Kortom, schrijf eens wat recepten.

Die opmerking over brood wil ik overigens enigszins nuanceren.
De houdbaarheid van brood hangt tenslotte zeer van de receptuur af en er zijn vele broodvarianten uit vroeger tijden die juist specifiek bedoeld waren voor een stukje bewaarkwaliteit.
In Oostenrijk bijvoorbeeld maakten, en sommigen doen dat nog, de boeren 1 maal in de week een hoeveelheid broden die dan werd verdeeld over een paar gezinnen. Dit zijn enorm grote, zware (1,5 tot 2 kilo), broden die juist bedoeld zijn om 1 week of meer mee te gaan. Zo zijn er meer voorbeelden.
Modern brood zoals je dat bij de NL bakker (en vooral supermarkt) vind is inderdaad voorzien van enorme hoeveelheden suiker, zout, emulgatoren, rijsmiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Brood is 1 van de meest kenmerkende dingen binnen de cultuur van een land.
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Browny
Total admin
Total admin
Posts: 7960
Joined: MonJan19, 2004 12:07:32 PM
Location: nabij Utrecht

Post by Browny »

Dit zijn leuke discussies! Ik heb hier dagelijks op mijn werk mee te maken en de regelgeving is zo opgezet dat je in Europa niet zo makkelijk kan spelen of rotzooien met ingrediënten hoor.
Inderdaad, je kan E-nummers toevoegen naar hartelust, waarvan sommigen niet goed voor je zijn. (Bijvoorbeeld E620, google daar maar eens op)

Tevens eten we in Nederland erg "goed" (hoog percentage mager) vlees.
Neem bijvoorbeeld gehakt, in Nederland is het goedkoopste wat je kan krijgen op grote schaal een verdeling van 60/40. (60% mager vlees, 40% vet) In Engeland is 40/60 de standaard, koop daar meer eens een "saucage roll".

In fabrieksmatig geproduceerd brood wordt vaak, in kleine mate, E920, L-Cystëine, toegevoegd, hiermee is het productieproces namelijk aanzienlijk te versnellen. Is dit slecht voor je? Nee, helemaal niet, maar als je weet waar het van gemaakt wordt zou het kunnen dat je het brood niet zo aantrekkelijk meer vindt.
Er zit trouwens in fabrieksmatig geproduceerd brood vaak minder zout dan in het brood wat je zelf maakt, de bakkerij-industrie loopt flink voor als het gaat om zout-reductie.
Emulgatoren zijn absoluut niet per definitie slecht. Als je margarine beter kan mengen met water hoef je minder vet te gebruiken en is het eindproduct dus minder vet. Emulgatoren zitten trouwens ook in "echt" voedsel, bijvoorbeeld in een ei.


Ga voor de grap maar eens ingrediënten declaraties lezen of het programma keuringsdienst van waarden kijken, dat is echt een prachtig programma.

jk
AX liefhebber
AX liefhebber
Posts: 673
Joined: SatAug04, 2007 9:56:51 PM
Location: Regio Breda

Post by jk »

Maar niemand test het gecombineerde effect van al die synthetische stoffen, evenmin als bij medicijnen of bij gewone chemische stoffen!

'Welvaartsziekten' als diabetes en obesitas zouden weleens te maken kunnen hebben met alle voor ons onzichtbare 'onverwachte' toeslagstoffen/vulstoffen in het voedsel, zoals allerlei suikers, palmolie (goedkoop en zeer slecht voor de gezondheid) en andere vetten.

Daarnaast dan de regel dat in elke stof een gering percentage (3%? 5%?) 'verontreiniging' aanwezig mag zijn en je snapt hoe dioxines in veevoer terechtkomen (soms wordt afval moedwillig bijgemengd wegens deze verontreinigingsregels, net zoals men dat voor veel geld bij schone met verontreinigde grond soms doet, binnen de 'wettelijke normen' blijvend en toch een akelig probleem oplossend).
C5 Break 1.8i 16V (2001) 285.000km
C3 ph.2 1.2I 3-cil. 60kW (2015) 28.000km
Land Rover Lightweight FFR (1982) 28.000km
Gesloopt na 10 jaar trouwe dienst: AX 1.1i ph.2 First Impression ORGA 6315 (1994, kenteken 1995) 244.866km

Rio97
Total admin
Total admin
Posts: 5996
Joined: SunJul18, 2004 10:05:50 PM
Location: Delft

Post by Rio97 »

Browny wrote:of het programma keuringsdienst van waarden kijken, dat is echt een prachtig programma.
Dat kijken wij ook elke week! Gevolgd door de Wilde Keuken.
Leuk en erg interessant programma.
Bijvoorbeeld waarom je in Nederland alleen scharrelkipfilet kunt kopen en nergens scharrelkippepootjes.

De Brits tv serie "Blood, sweat and takeaways" is ook erg verhelderend over de omstandigheden waar ons goedkope eten tot stand komt.
Wordt in Nederland door de NTR of LLink uitgezonden dacht ik.
K' heb drie Citroëns, hele mooooie.
Een gele, een goude en een rooooie.

Winaar Le Citron Pressé 2012, categorie equipe met de grootste / mooiste bagage :)

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Al jarenlang "RiverCottage" (ooit ook op Discovery) via Channel4 en More4. Daarnaast vele vele andere documentaires en onderzoeken.

Trouwens, het ene vet is het andere niet... Die vet discussie is vooral omdat het makkelijk klinkt. Geeft aan hoe weinig de mensen bereid zijn dieper over materie na te denken.
Inmiddels zien we zelfs steeds meer kinderen met bijvoorbeeld een vanille-allergie... hoe zou dat toch komen? Allemaal producten met vanilline als smaakstof, want het moet persé zoet zijn. Niet eens echte vanille dus, want dat is te duur.
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Browny
Total admin
Total admin
Posts: 7960
Joined: MonJan19, 2004 12:07:32 PM
Location: nabij Utrecht

Post by Browny »

Rio97 wrote: De Brits tv serie "Blood, sweat and takeaways" is ook erg verhelderend over de omstandigheden waar ons goedkope eten tot stand komt.
Wordt in Nederland door de NTR of LLink uitgezonden dacht ik.
Er is nu een vervolg op tv! "Blood, sweat and luxoury items".
Zelfde concept, maar dan over goud, koffie en andere luxe-artikelen uit het westen"

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Héél even wél over een auto... :wink:

Het grote: "Nigel's Ultieme Offerfeest" topic is geopend! Pick a date and part!
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Post Reply