Welk voedsel houd je momenteel bezig?
Moderators: Rock's, webmasters
Net even het laatste beetje makreel opgepeuzeld... lekker op een bruin bolletje met wat mayo en een beetje peper.
zoiets dus:
zoiets dus:
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Mmmm... donkerbruin brood met extra belegen kaas!
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
STOOFPEERTJES!
Gieser Wildemannen natuurlijk.
Mijn recept (of in ieder geval een variant ervan):
2 kilo stoofperen
rode wijn (ca. 200ml), water, kaneelstok, zwarte peperkorrels (ca. 5), kruidnagels (ca.5), 2 eetlepels bruine basterdsuiker (of honing) en de schil van een halve Citroën (of een beetje citroensap).
(... peper in geringe hoeveelheden geeft een cruciale extra dimensie aan veel gerechten. Denk aan chocoladetaart, chocomel, rode kool. Het helpt bepaalde andere smaken te accentueren gek genoeg. Is natuurlijk ook een kwestie van voorkeur)
Rode wijn in een flinke pan (groot genoeg voor 2 kg stoofpeer) en op het vuur zetten, water toevoegen tot je genoeg hebt om de stoofperen geheel onder water te zetten.
Rest van de ingrediënten bij het water en aan de kook brengen.
Ondertussen de peertjes schillen, stokje laten zitten voor de sier.
Peren bij de kokende vloeistof doen en eventueel een (ontbijt)bord op z'n kop bovenop de peertjes leggen om ze geheel onder water te houden.
Wanneer alles (weer) kookt op zo laag mogelijk vuur laten staan, nét aan (of onder) het kookpunt.
Langzaam laten doorgaren, duurt een uurtje of 3,5 à 4 afhankelijk van de grootte van de peertjes.
Na ca. 3 uur controleren op zachtheid, je weet nooit.
Eventueel uitstekend invriesbaar!
Ik doe ze per 6 in een bakje en kook het vocht nog extra in om bij de peertjes te serveren.
Lekker met sucadelap (eigenlijk alle runderstoofvlees), lamsbout en dat soort 'najaarsvoedsel' met bijvoorbeeld rode kool.
Gieser Wildemannen natuurlijk.
Mijn recept (of in ieder geval een variant ervan):
2 kilo stoofperen
rode wijn (ca. 200ml), water, kaneelstok, zwarte peperkorrels (ca. 5), kruidnagels (ca.5), 2 eetlepels bruine basterdsuiker (of honing) en de schil van een halve Citroën (of een beetje citroensap).
(... peper in geringe hoeveelheden geeft een cruciale extra dimensie aan veel gerechten. Denk aan chocoladetaart, chocomel, rode kool. Het helpt bepaalde andere smaken te accentueren gek genoeg. Is natuurlijk ook een kwestie van voorkeur)
Rode wijn in een flinke pan (groot genoeg voor 2 kg stoofpeer) en op het vuur zetten, water toevoegen tot je genoeg hebt om de stoofperen geheel onder water te zetten.
Rest van de ingrediënten bij het water en aan de kook brengen.
Ondertussen de peertjes schillen, stokje laten zitten voor de sier.
Peren bij de kokende vloeistof doen en eventueel een (ontbijt)bord op z'n kop bovenop de peertjes leggen om ze geheel onder water te houden.
Wanneer alles (weer) kookt op zo laag mogelijk vuur laten staan, nét aan (of onder) het kookpunt.
Langzaam laten doorgaren, duurt een uurtje of 3,5 à 4 afhankelijk van de grootte van de peertjes.
Na ca. 3 uur controleren op zachtheid, je weet nooit.
Eventueel uitstekend invriesbaar!
Ik doe ze per 6 in een bakje en kook het vocht nog extra in om bij de peertjes te serveren.
Lekker met sucadelap (eigenlijk alle runderstoofvlees), lamsbout en dat soort 'najaarsvoedsel' met bijvoorbeeld rode kool.
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
EISBEIN! (min of meer, het is een varkensbovenpoot)
Lekker in de herfst... echte dierlijke vetten! Mjammie.
Koop een complete varkensbovenpoot (of wat de duitsers Eisbein noemen).
Da's een stuk poot met vlees, flink wat vet en het vel er nog aan.
Doe die in een pan water met wat peperkorrels, zout en een laurierblaadje en laat het een uurtje of 2 nét onder het kookpunt doorgaren.
Haal de poot na 2 uur uit de pan, laat uitlekken en smeer'm dan in met wat kruiden. Mosterd is erg lekker bij zoiets.
Ondertussen heb je de grill al aanstaan en daar leg je de poot onder. Grill gericht op de vel kant van de poot.
Eventueel omdraaien om het hele vel te kunnen grillen.
Zo wordt dat velletje uiteindelijk krokant.
Lekker! Bijvoorbeeld te serveren bij zuurkool, hutspot en dat soort gerechten.
Lekker in de herfst... echte dierlijke vetten! Mjammie.
Koop een complete varkensbovenpoot (of wat de duitsers Eisbein noemen).
Da's een stuk poot met vlees, flink wat vet en het vel er nog aan.
Doe die in een pan water met wat peperkorrels, zout en een laurierblaadje en laat het een uurtje of 2 nét onder het kookpunt doorgaren.
Haal de poot na 2 uur uit de pan, laat uitlekken en smeer'm dan in met wat kruiden. Mosterd is erg lekker bij zoiets.
Ondertussen heb je de grill al aanstaan en daar leg je de poot onder. Grill gericht op de vel kant van de poot.
Eventueel omdraaien om het hele vel te kunnen grillen.
Zo wordt dat velletje uiteindelijk krokant.
Lekker! Bijvoorbeeld te serveren bij zuurkool, hutspot en dat soort gerechten.
Last edited by 2Black on WedOct28, 2009 11:25:51 PM, edited 1 time in total.
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
LAMSBOUT!
want dat is wat er momenteel in de oven staat door te garen bij ca. 100 graden... en die geur is bijzonder irritant, je krijgt er enorme trek van.
Flinke lamsbout, ca. 1,75 kg in mijn geval. Met of zonder het bot.
Ik heb'm zelf van bot ontdaan... scheelt in de prijs.
Peper, zout, jeneverbessen, knoflook, provencaalse kruiden, ui, appel
Flinke gietijzeren braadpan, alvast op laag vuur warm laten worden.
Vetkant insnijden zodat kruiden kunnen binnendringen.
Geheel inwrijven met beetje zout, peper evt. wat paprikapoeder.
Snijd een forse ui in grove delen, kneus 3 knoflookteentjes, schil 1 grote appel (goudreinet) of 2 kleine en snijd die in grove partjes.
Pan op hoog vuur, (room)boter in pan doen.
Braad de lamsbout aan, vetkant eerst en langst, dan beetje draaien tot alle zijden aangebraden zijn. Houdt hitte in de gaten zodat de boter niet verbrand.
Wanneer aangebraden, vuur laag, neem lamsbout uit pan en leg op een bord o.i.d.
Oven aandoen en voorverwarmen op zo'n 110graden.
Doe de uien en knoflook in het braadvocht en fruit die wat aan. Voeg nog wat zout en peper toe.
Provencaalse kruiden (hoofdzakelijk Rozemarijn) toevoegen en stuk of 6 jeneverbessen. Tevens wat extra roomboter.
Doe ook de appelstukjes erbij. En laat het geheel nog wat verder op hoger vuur aanfruiten. Na ca.5 minuten eventueel afblussen met een glas (20cl) rode wijn.
Doe de lamsbout terug in de pan en bevochtig hem in z'n geheel, laat'm dan met de vetkant naar boven in de pan liggen.
Deksel op de pan en het hele zootje in de oven.
Uurtje of 3 (bij een grote lamsbout) rustig laten doorgaren nét onder het kookpunt. Elke 45 minuten omdraaien en overgieten met kookvocht.
Na 3 uur zou je een botermalse lamsbout moeten hebben.
Eventueel kun je daarna het kookvocht afgieten en opvangen om het verder in te koken en tot rijke jus te maken.
Past uitstekend bij de stoofpeertjes van eergisteren....
want dat is wat er momenteel in de oven staat door te garen bij ca. 100 graden... en die geur is bijzonder irritant, je krijgt er enorme trek van.
Flinke lamsbout, ca. 1,75 kg in mijn geval. Met of zonder het bot.
Ik heb'm zelf van bot ontdaan... scheelt in de prijs.
Peper, zout, jeneverbessen, knoflook, provencaalse kruiden, ui, appel
Flinke gietijzeren braadpan, alvast op laag vuur warm laten worden.
Vetkant insnijden zodat kruiden kunnen binnendringen.
Geheel inwrijven met beetje zout, peper evt. wat paprikapoeder.
Snijd een forse ui in grove delen, kneus 3 knoflookteentjes, schil 1 grote appel (goudreinet) of 2 kleine en snijd die in grove partjes.
Pan op hoog vuur, (room)boter in pan doen.
Braad de lamsbout aan, vetkant eerst en langst, dan beetje draaien tot alle zijden aangebraden zijn. Houdt hitte in de gaten zodat de boter niet verbrand.
Wanneer aangebraden, vuur laag, neem lamsbout uit pan en leg op een bord o.i.d.
Oven aandoen en voorverwarmen op zo'n 110graden.
Doe de uien en knoflook in het braadvocht en fruit die wat aan. Voeg nog wat zout en peper toe.
Provencaalse kruiden (hoofdzakelijk Rozemarijn) toevoegen en stuk of 6 jeneverbessen. Tevens wat extra roomboter.
Doe ook de appelstukjes erbij. En laat het geheel nog wat verder op hoger vuur aanfruiten. Na ca.5 minuten eventueel afblussen met een glas (20cl) rode wijn.
Doe de lamsbout terug in de pan en bevochtig hem in z'n geheel, laat'm dan met de vetkant naar boven in de pan liggen.
Deksel op de pan en het hele zootje in de oven.
Uurtje of 3 (bij een grote lamsbout) rustig laten doorgaren nét onder het kookpunt. Elke 45 minuten omdraaien en overgieten met kookvocht.
Na 3 uur zou je een botermalse lamsbout moeten hebben.
Eventueel kun je daarna het kookvocht afgieten en opvangen om het verder in te koken en tot rijke jus te maken.
Past uitstekend bij de stoofpeertjes van eergisteren....
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Net een eerste hapje geproefd... is erg lekker!Joost wrote: klinkt lekker
Nu laten afkoelen en dan is het morgen nóg lekkerder...
U ook eet smakelijk meneer de voorzitter!
@Tijmen; dat weet ik wel zeker!
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Erwtensoep!
En daar ben ik vanmorgen dus mee begonnen.
Zojuist de laatste hand gelegd aan de eerste kook/warmhoud fase.
Morgen nog een keer volledig doorwarmen en dan staat er weer ca. 16 liter klaar voor eigen gebruik, familie, een enkele vriend en een beetje voor de handel.
Tevens zojuist zeer recent geschoten eend(en) opgehaald, morgen verwerken tot eendenborst, poten en bouillon. Ben benieuwd, wordt m'n eerste keer eend wegwerken op deze schaal (5 hele eenden).
En daar ben ik vanmorgen dus mee begonnen.
Zojuist de laatste hand gelegd aan de eerste kook/warmhoud fase.
Morgen nog een keer volledig doorwarmen en dan staat er weer ca. 16 liter klaar voor eigen gebruik, familie, een enkele vriend en een beetje voor de handel.
Tevens zojuist zeer recent geschoten eend(en) opgehaald, morgen verwerken tot eendenborst, poten en bouillon. Ben benieuwd, wordt m'n eerste keer eend wegwerken op deze schaal (5 hele eenden).
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Dat zou best kunnen, maar hoe maak/houd ik dat warm?Browny wrote:geweldig idee collin om erwtensoep te maken voor de wintermeeting!!!
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Het ligt wat te ver in de toekomst, de 20ste.
Heb een chronisch tekort aan invriesruimte momenteel.
Vanmorgen maar m'n slijter opgebeld of hij nog erwtensoep wilde. Toen zijn vrouw het hem vroeg was de reaktie; "Erwtensoep? Waarvandaan? Oh, ja die van Collin wil ik wel, dat is erg lekkere!"
Hoe dan ook, erwtensoep opslaan tot de Nieuwegein meeting zit er niet in.
Verder vandaag hoofdzakelijk met de eenden bezig geweest.
Eendeborsten eruit gesneden, poten eraf gehaald, vet van het vel gesmolten en de karkassen als bouillon getrokken.
Poten staan nu te sudderen als basis voor een franse (witte)bonenschotel en de bouillon staat in te koken.
Vanavond lekker eendenborst met mesclun-salade en gebakken aardappeltjes.
Heb een chronisch tekort aan invriesruimte momenteel.
Vanmorgen maar m'n slijter opgebeld of hij nog erwtensoep wilde. Toen zijn vrouw het hem vroeg was de reaktie; "Erwtensoep? Waarvandaan? Oh, ja die van Collin wil ik wel, dat is erg lekkere!"
Hoe dan ook, erwtensoep opslaan tot de Nieuwegein meeting zit er niet in.
Verder vandaag hoofdzakelijk met de eenden bezig geweest.
Eendeborsten eruit gesneden, poten eraf gehaald, vet van het vel gesmolten en de karkassen als bouillon getrokken.
Poten staan nu te sudderen als basis voor een franse (witte)bonenschotel en de bouillon staat in te koken.
Vanavond lekker eendenborst met mesclun-salade en gebakken aardappeltjes.
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh