Bekend met dat probleem?Mastenhose wrote:Uiteraard alleen grote stukken kopen, die kleintjes zijn veel te snel op!MBa@NL wrote:nog een tip dan maar: koop die in FrankrijkMastenhose wrote:Ga jij maar genieten van lekkere Franse kazen!MBa@NL wrote:Wil je je kookverhalen niet meer zo uitgebreid uittypen? krijg gewoon spontaan trek![]()
(is ook geen straf...Tip: Port Salut, heerlijk!)
Heb gemerkt dat de Port Salut die je hier koopt in Frankrijk een tikkeltje ouder en pittiger isen niet onbelangrijk, te koop als groot stuk en dus niet van die kleine Nederlandse stukjes
Geen kip! (Maar nu kippensoep aan het koken...)
Moderators: Rock's, webmasters
-
MBa@NL
- Archivaris

- Posts: 5045
- Joined: TueDec13, 2005 12:03:15 AM
- Location: Nieuwerkerk a/d IJssel
- Contact:
-
Mastenhose
- profiel verwijderd

- Posts: 5910
- Joined: SunApr15, 2007 8:17:09 PM
- Location: Den Hoorn (ZH)
Veel van de franze kazen die je hier koopt kennen ze in frankrijk niet eens...
Lekker in een klein frans dorpje op bezoek gaan als er de weekmarkt is.
En dan langs de kaashandelaar en de worstenhandelaar.
Stuk of 4 kazen kopen na er eerst 10 te proeven, droge worstjes erbij, wellicht nog wat verse paté de foie gras scoren.
Paar stokbroden, een lekker wijntje, misschien halverwege de middag een pastisje (of 2).
Zo kom je heel makkelijk een paar dagen vakantie door.
Lekker in een klein frans dorpje op bezoek gaan als er de weekmarkt is.
En dan langs de kaashandelaar en de worstenhandelaar.
Stuk of 4 kazen kopen na er eerst 10 te proeven, droge worstjes erbij, wellicht nog wat verse paté de foie gras scoren.
Paar stokbroden, een lekker wijntje, misschien halverwege de middag een pastisje (of 2).
Zo kom je heel makkelijk een paar dagen vakantie door.
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
-
Mastenhose
- profiel verwijderd

- Posts: 5910
- Joined: SunApr15, 2007 8:17:09 PM
- Location: Den Hoorn (ZH)
Hmmm....Al die kazen, worsten en dan begin je ook nog over Pastis!!!2Black wrote:Veel van de franze kazen die je hier koopt kennen ze in frankrijk niet eens...
Lekker in een klein frans dorpje op bezoek gaan als er de weekmarkt is.
En dan langs de kaashandelaar en de worstenhandelaar.
Stuk of 4 kazen kopen na er eerst 10 te proeven, droge worstjes erbij, wellicht nog wat verse paté de foie gras scoren.
Paar stokbroden, een lekker wijntje, misschien halverwege de middag een pastisje (of 2).
Zo kom je heel makkelijk een paar dagen vakantie door.
(Kan iemand me uitleggen waarom ik ook al weer naar Mexico op vakantie ging?)
-
Mastenhose
- profiel verwijderd

- Posts: 5910
- Joined: SunApr15, 2007 8:17:09 PM
- Location: Den Hoorn (ZH)
Tsja, misschien wel? Maar in Mexico heb je weer andere dingen...MBa@NL wrote:(Om van je Franse-lekkernijen-verslaving af te komen?)Mastenhose wrote:(Kan iemand me uitleggen waarom ik ook al weer naar Mexico op vakantie ging?)
En in Mexico zijn de auto's veel minder leuk denk ik...
Volgend jaar toch maar weer Frankrijk...
Zonder Michel verder dus kennelijk
Inmiddels is de bouillon ontdaan van de kip en de groenten en staat nu nog wat verder in te koken tot ik naar bed ga.
Kippevlees is nu verwijderd van de botten, ook het vel en vettige delen eraf, en ligt inmiddels in een afgesloten bak in de koelkast.
Heb even de bouillon geproefd en die bleek aardig pittig waarna ik nog een beetje bruine suiker heb toegevoegd alsmede wat zout.
Door het toevoegen van kokosmelk morgenochtend verdwijnt dat pittige weer wat.
Ziet er goed uit.
Trouwens, een uitgaanstip op zaterdag ochtend is de markt in Antwerpen.
Daar staat een standje waar ze vers oesters openen die je dan ter plekke nuttigt met een glaasje frisse droge witte wijn. Tevens verkopen ze de vlaamse specialiteit van slakken in bouillon, ook erg lekker.
Even verderop staat een koffiebranderij voor bijzonder goede op verzoek gemalen koffie, een geitenhouderij die hun kazen verkopen en in het verleden ook een pasta-fabriekje. Allemaal top.
Kun je daarna om 13:00 uur 's middags geheel voldaan de kroeg in...
Inmiddels is de bouillon ontdaan van de kip en de groenten en staat nu nog wat verder in te koken tot ik naar bed ga.
Kippevlees is nu verwijderd van de botten, ook het vel en vettige delen eraf, en ligt inmiddels in een afgesloten bak in de koelkast.
Heb even de bouillon geproefd en die bleek aardig pittig waarna ik nog een beetje bruine suiker heb toegevoegd alsmede wat zout.
Door het toevoegen van kokosmelk morgenochtend verdwijnt dat pittige weer wat.
Ziet er goed uit.
Trouwens, een uitgaanstip op zaterdag ochtend is de markt in Antwerpen.
Daar staat een standje waar ze vers oesters openen die je dan ter plekke nuttigt met een glaasje frisse droge witte wijn. Tevens verkopen ze de vlaamse specialiteit van slakken in bouillon, ook erg lekker.
Even verderop staat een koffiebranderij voor bijzonder goede op verzoek gemalen koffie, een geitenhouderij die hun kazen verkopen en in het verleden ook een pasta-fabriekje. Allemaal top.
Kun je daarna om 13:00 uur 's middags geheel voldaan de kroeg in...
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Zo, wat klinkt dat als een enorm lekkere kippensoep zeg.
Krijg er gewoon trek van.
Net als Anne die over mijn schouder zit mee te lezen.
Wat betreft ben ik ook wel gezegend met meerdere toko's in de buurt en een vriendin die de Indische keuken redelijk beheerst.
Qua kaas ben ik meer een Hollander. Ik haal hier op de zaterdagmarkt graag een pondje belegen boerenkaas.
Dat is voor mij het kaaswalhalla.
Krijg er gewoon trek van.
Net als Anne die over mijn schouder zit mee te lezen.
Wat betreft ben ik ook wel gezegend met meerdere toko's in de buurt en een vriendin die de Indische keuken redelijk beheerst.
Qua kaas ben ik meer een Hollander. Ik haal hier op de zaterdagmarkt graag een pondje belegen boerenkaas.
Dat is voor mij het kaaswalhalla.
K' heb drie Citroëns, hele mooooie.
Een gele, een goude en een rooooie.
Winaar Le Citron Pressé 2012, categorie equipe met de grootste / mooiste bagage
Een gele, een goude en een rooooie.
Winaar Le Citron Pressé 2012, categorie equipe met de grootste / mooiste bagage
Voor de vers gevangen kreeft aan het strand misschien?Mastenhose wrote:
(Kan iemand me uitleggen waarom ik ook al weer naar Mexico op vakantie ging?)
De fantastische guacamole? De onnavolgbare vullingen in de diverse verse tortilla's?
Voor mij is het voedsel zo ongeveer de enige reden voor vakantie...
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
-
Mastenhose
- profiel verwijderd

- Posts: 5910
- Joined: SunApr15, 2007 8:17:09 PM
- Location: Den Hoorn (ZH)
Maar een stuk dichterbij huis hebben we ook zoveel lekkers!2Black wrote:Voor de vers gevangen kreeft aan het strand misschien?Mastenhose wrote:
(Kan iemand me uitleggen waarom ik ook al weer naar Mexico op vakantie ging?)
De fantastische guacamole? De onnavolgbare vullingen in de diverse verse tortilla's?
Voor mij is het voedsel zo ongeveer de enige reden voor vakantie...
Ben nog nooit in Mexico geweest, dus ik ga nog wat meemaken daar!
Voor nu zullen jullie het ook zonder mij moeten doen, ik begin honger te krijgen en dat is geen goed teken. Straks pas ik niet meer in m'n pak hè!
Ik zou een leuk gevuld boekje kunnen schrijven met de fantastische dingen die ik in Frankrijk, Spanje, Duitsland en België zoal gegeten heb.
Uiteraard met beschrijving van de omstandigheden en omgeving erbij voor het juiste sfeerbeeld....
Helaas komt Nederland er niet in voor, het eten in de vele restaurants die ik in ons land bezocht heb steekt zelden boven het predikaat "treurig" uit.
Zo herinner ik mij een Eetcafe ergens in een stadje in de Rioja streek waar we "Inktvis in z'n Eigen Inkt" aten.
De ober keek ons nog aan met vragende blik in z'n ogen; "weten jullie het zeker? Begrijpen jullie wel wat je besteld?"
Heerlijk! Een klein aardewerken ovenschaaltje met daarin 2 pijlinktvisjes van ca. 15cm lang overgoten met een gitzwarte laag die nog het meest leek op gemalen spinazie.
Stokbrood erbij, glaasje plaatselijke wijn...
Op vakantie moet je altijd eten wat de lokale inwoners eten, die hebben er verstand van.
Een absolute aanrader op televisie is het programma "No Reservations" van en met Anthony Bourdain op Discovery Channel.
Die man reist de hele wereld af om overal van alles en nog wat te eten, hoe gekker hoe beter en altijd bijzonder en authentiek.
Ik kijk altijd zondagnacht om 01:00 uur maar als ik het goed heb gezien is het ook al overdag op zaterdag.
Uiteraard met beschrijving van de omstandigheden en omgeving erbij voor het juiste sfeerbeeld....
Helaas komt Nederland er niet in voor, het eten in de vele restaurants die ik in ons land bezocht heb steekt zelden boven het predikaat "treurig" uit.
Zo herinner ik mij een Eetcafe ergens in een stadje in de Rioja streek waar we "Inktvis in z'n Eigen Inkt" aten.
De ober keek ons nog aan met vragende blik in z'n ogen; "weten jullie het zeker? Begrijpen jullie wel wat je besteld?"
Heerlijk! Een klein aardewerken ovenschaaltje met daarin 2 pijlinktvisjes van ca. 15cm lang overgoten met een gitzwarte laag die nog het meest leek op gemalen spinazie.
Stokbrood erbij, glaasje plaatselijke wijn...
Op vakantie moet je altijd eten wat de lokale inwoners eten, die hebben er verstand van.
Een absolute aanrader op televisie is het programma "No Reservations" van en met Anthony Bourdain op Discovery Channel.
Die man reist de hele wereld af om overal van alles en nog wat te eten, hoe gekker hoe beter en altijd bijzonder en authentiek.
Ik kijk altijd zondagnacht om 01:00 uur maar als ik het goed heb gezien is het ook al overdag op zaterdag.
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Een lekker stuk oude kaas is lekker, maar een goed stuk brie / andere franse kaas is voor mij het walhalla. Gelukkig verkopen ze het in Frankrijk in stukken van 5 kiloRio97 wrote: Qua kaas ben ik meer een Hollander. Ik haal hier op de zaterdagmarkt graag een pondje belegen boerenkaas.
Dat is voor mij het kaaswalhalla.
5 kilo franse kaas = nachtmerrie MBA@nl
AX GTI '91
Tsja, vakanties en eten....
Heerlijk leesvoer om bij weg te dromen.
Wij zijn in Brazilie geweest waar je rond een uurtje of 1 heerlijk kon lunchen in een heel klein restaurantje ergens aan zee. Met de voetjes in het zand en het water op ong. 20meter afstand. 35 graden, maar heerlijk in de schaduw, want daar is het lekker uit te houden met het zoute zeewindje.
Om te beginnen maar een lekker vers sapje. En dan niet vers zoals coolbest of iets dergelijks, nee echt vers en van zongerijpte vruchten die ca. 5 keer zoveel smaak hebben dan de vruchten in Nederland die in de zeecontainer en de winkel rijpen.
De "kaart" bevat zeer weinig keuze. Er staan enkele soorten vis op en uiteraard garnalen en kreeft. Je kan iets kiezen waarna vervolgens blijkt dat het er niet is. Dat weet de dame die je bedient trouwens ook niet altijd want het ligt er maar net aan waarmee haar man van zijn “vlot” komt zetten. Dat vlot ligt een stukje verderop in de zee en de beste man komt met zijn vlot en visnet naar de kant zetten om de nog spartelende vis aan zijn vrouw te overhandigen. De vis wordt op een bordje gelegd en je kan je keuze maken. Vervolgens krijg je ca. 10/15 minuten later hetzelfde visje geserveerd, samen met een enorme keuze aan bijgerechten, de een nog lekkerder dan de andere.
Heerlijk leesvoer om bij weg te dromen.
Wij zijn in Brazilie geweest waar je rond een uurtje of 1 heerlijk kon lunchen in een heel klein restaurantje ergens aan zee. Met de voetjes in het zand en het water op ong. 20meter afstand. 35 graden, maar heerlijk in de schaduw, want daar is het lekker uit te houden met het zoute zeewindje.
Om te beginnen maar een lekker vers sapje. En dan niet vers zoals coolbest of iets dergelijks, nee echt vers en van zongerijpte vruchten die ca. 5 keer zoveel smaak hebben dan de vruchten in Nederland die in de zeecontainer en de winkel rijpen.
De "kaart" bevat zeer weinig keuze. Er staan enkele soorten vis op en uiteraard garnalen en kreeft. Je kan iets kiezen waarna vervolgens blijkt dat het er niet is. Dat weet de dame die je bedient trouwens ook niet altijd want het ligt er maar net aan waarmee haar man van zijn “vlot” komt zetten. Dat vlot ligt een stukje verderop in de zee en de beste man komt met zijn vlot en visnet naar de kant zetten om de nog spartelende vis aan zijn vrouw te overhandigen. De vis wordt op een bordje gelegd en je kan je keuze maken. Vervolgens krijg je ca. 10/15 minuten later hetzelfde visje geserveerd, samen met een enorme keuze aan bijgerechten, de een nog lekkerder dan de andere.
De soep heeft prima gesmaakt!
Voor herhaling vatbaar alleen dan nog wat meer aziatische ingredienten gebruiken.
Vooral citroengras (sereh) had er wel in gemogen.
De aziatische keuken berust voor een groot deel op het samenbrengen van de diverse essentiële smaaksensaties; bitter, zuur, zoet, zout en pittig.
Die 5 dingen moeten er eigenlijk altijd inzitten maar in steeds wisselende verhoudingen. Daarnaast speelt kleur en textuur natuurlijk een voorname rol.
Voor herhaling vatbaar alleen dan nog wat meer aziatische ingredienten gebruiken.
Vooral citroengras (sereh) had er wel in gemogen.
De aziatische keuken berust voor een groot deel op het samenbrengen van de diverse essentiële smaaksensaties; bitter, zuur, zoet, zout en pittig.
Die 5 dingen moeten er eigenlijk altijd inzitten maar in steeds wisselende verhoudingen. Daarnaast speelt kleur en textuur natuurlijk een voorname rol.
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Een "wat kook je vanavond topic" hebben we nog niet...
Of een AX-Club receptenboek.
Of een AX-Club receptenboek.
Collin,
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh
Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh




