Welk voedsel houd je momenteel bezig?

Online meeting-place voor alle off-topic zaken en wat je toch graag kwijt wil.

Moderators: Rock's, webmasters

Post Reply
Joost
Total admin
Total admin
Posts: 7272
Joined: ThuJun12, 2003 2:56:05 PM
Location: Oss

Post by Joost »

mosselen maar ze stonden open :( verdorie
ax 1.4 first (GT5) en de enige cabrio

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Net even het laatste beetje makreel opgepeuzeld... lekker op een bruin bolletje met wat mayo en een beetje peper.

zoiets dus:
Image
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

DuFF
AXtremist
AXtremist
Posts: 8832
Joined: MonDec26, 2005 9:43:07 AM
Location: zeelandia

Post by DuFF »

dat is wortel hoor, geen peper :wink:
Spreken is goud, Ductape is zilver.

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Mmmm... donkerbruin brood met extra belegen kaas!
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

STOOFPEERTJES!

Gieser Wildemannen natuurlijk.

Mijn recept (of in ieder geval een variant ervan):

2 kilo stoofperen

rode wijn (ca. 200ml), water, kaneelstok, zwarte peperkorrels (ca. 5), kruidnagels (ca.5), 2 eetlepels bruine basterdsuiker (of honing) en de schil van een halve Citroën (of een beetje citroensap).
(... peper in geringe hoeveelheden geeft een cruciale extra dimensie aan veel gerechten. Denk aan chocoladetaart, chocomel, rode kool. Het helpt bepaalde andere smaken te accentueren gek genoeg. Is natuurlijk ook een kwestie van voorkeur)

Rode wijn in een flinke pan (groot genoeg voor 2 kg stoofpeer) en op het vuur zetten, water toevoegen tot je genoeg hebt om de stoofperen geheel onder water te zetten.
Rest van de ingrediënten bij het water en aan de kook brengen.
Ondertussen de peertjes schillen, stokje laten zitten voor de sier.
Peren bij de kokende vloeistof doen en eventueel een (ontbijt)bord op z'n kop bovenop de peertjes leggen om ze geheel onder water te houden.
Wanneer alles (weer) kookt op zo laag mogelijk vuur laten staan, nét aan (of onder) het kookpunt.
Langzaam laten doorgaren, duurt een uurtje of 3,5 à 4 afhankelijk van de grootte van de peertjes.

Na ca. 3 uur controleren op zachtheid, je weet nooit.

Eventueel uitstekend invriesbaar!
Ik doe ze per 6 in een bakje en kook het vocht nog extra in om bij de peertjes te serveren.

Lekker met sucadelap (eigenlijk alle runderstoofvlees), lamsbout en dat soort 'najaarsvoedsel' met bijvoorbeeld rode kool.
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

EISBEIN! (min of meer, het is een varkensbovenpoot)

Lekker in de herfst... echte dierlijke vetten! Mjammie.

Koop een complete varkensbovenpoot (of wat de duitsers Eisbein noemen).
Da's een stuk poot met vlees, flink wat vet en het vel er nog aan.
Doe die in een pan water met wat peperkorrels, zout en een laurierblaadje en laat het een uurtje of 2 nét onder het kookpunt doorgaren.

Haal de poot na 2 uur uit de pan, laat uitlekken en smeer'm dan in met wat kruiden. Mosterd is erg lekker bij zoiets.
Ondertussen heb je de grill al aanstaan en daar leg je de poot onder. Grill gericht op de vel kant van de poot.
Eventueel omdraaien om het hele vel te kunnen grillen.
Zo wordt dat velletje uiteindelijk krokant.

Lekker! Bijvoorbeeld te serveren bij zuurkool, hutspot en dat soort gerechten.
Last edited by 2Black on WedOct28, 2009 11:25:51 PM, edited 1 time in total.
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

LAMSBOUT!

want dat is wat er momenteel in de oven staat door te garen bij ca. 100 graden... en die geur is bijzonder irritant, je krijgt er enorme trek van.

Flinke lamsbout, ca. 1,75 kg in mijn geval. Met of zonder het bot.
Ik heb'm zelf van bot ontdaan... scheelt in de prijs.
Peper, zout, jeneverbessen, knoflook, provencaalse kruiden, ui, appel

Flinke gietijzeren braadpan, alvast op laag vuur warm laten worden.
Vetkant insnijden zodat kruiden kunnen binnendringen.
Geheel inwrijven met beetje zout, peper evt. wat paprikapoeder.
Snijd een forse ui in grove delen, kneus 3 knoflookteentjes, schil 1 grote appel (goudreinet) of 2 kleine en snijd die in grove partjes.
Pan op hoog vuur, (room)boter in pan doen.
Braad de lamsbout aan, vetkant eerst en langst, dan beetje draaien tot alle zijden aangebraden zijn. Houdt hitte in de gaten zodat de boter niet verbrand.
Wanneer aangebraden, vuur laag, neem lamsbout uit pan en leg op een bord o.i.d.
Oven aandoen en voorverwarmen op zo'n 110graden.
Doe de uien en knoflook in het braadvocht en fruit die wat aan. Voeg nog wat zout en peper toe.
Provencaalse kruiden (hoofdzakelijk Rozemarijn) toevoegen en stuk of 6 jeneverbessen. Tevens wat extra roomboter.
Doe ook de appelstukjes erbij. En laat het geheel nog wat verder op hoger vuur aanfruiten. Na ca.5 minuten eventueel afblussen met een glas (20cl) rode wijn.
Doe de lamsbout terug in de pan en bevochtig hem in z'n geheel, laat'm dan met de vetkant naar boven in de pan liggen.
Deksel op de pan en het hele zootje in de oven.

Uurtje of 3 (bij een grote lamsbout) rustig laten doorgaren nét onder het kookpunt. Elke 45 minuten omdraaien en overgieten met kookvocht.

Na 3 uur zou je een botermalse lamsbout moeten hebben.
Eventueel kun je daarna het kookvocht afgieten en opvangen om het verder in te koken en tot rijke jus te maken.

Past uitstekend bij de stoofpeertjes van eergisteren....
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Joost
Total admin
Total admin
Posts: 7272
Joined: ThuJun12, 2003 2:56:05 PM
Location: Oss

Post by Joost »

kwijl klinkt lekker

ik doe het nu met stokbroodjes:
Filet American, Pittige kip salade, boursin en petit tourtain
ax 1.4 first (GT5) en de enige cabrio

Tijmen
AX Master Spammer
AX Master Spammer
Posts: 2225
Joined: ThuJun22, 2006 9:48:06 AM
Location: DD

Post by Tijmen »

Ik ga geloof ik dat recept voor de peertjes maar eens uitproberen. Klinkt goed en vast stukken lekkerder dan kant-en-klaar van de Appie. :roll:
AX GTI '91

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Joost wrote:kwijl klinkt lekker
Net een eerste hapje geproefd... is erg lekker!
Nu laten afkoelen en dan is het morgen nóg lekkerder...

U ook eet smakelijk meneer de voorzitter!

@Tijmen; dat weet ik wel zeker!
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Erwtensoep!

En daar ben ik vanmorgen dus mee begonnen.
Zojuist de laatste hand gelegd aan de eerste kook/warmhoud fase.

Morgen nog een keer volledig doorwarmen en dan staat er weer ca. 16 liter klaar voor eigen gebruik, familie, een enkele vriend en een beetje voor de handel.

Tevens zojuist zeer recent geschoten eend(en) opgehaald, morgen verwerken tot eendenborst, poten en bouillon. Ben benieuwd, wordt m'n eerste keer eend wegwerken op deze schaal (5 hele eenden).
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Browny
Total admin
Total admin
Posts: 7960
Joined: MonJan19, 2004 12:07:32 PM
Location: nabij Utrecht

Post by Browny »

geweldig idee collin om erwtensoep te maken voor de wintermeeting!!! :D

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Browny wrote:geweldig idee collin om erwtensoep te maken voor de wintermeeting!!! :D
Dat zou best kunnen, maar hoe maak/houd ik dat warm?
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Browny
Total admin
Total admin
Posts: 7960
Joined: MonJan19, 2004 12:07:32 PM
Location: nabij Utrecht

Post by Browny »

Als je er serieus over nadenkt, ik heb wel zo'n campinggasstel.

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Het ligt wat te ver in de toekomst, de 20ste.
Heb een chronisch tekort aan invriesruimte momenteel.
Vanmorgen maar m'n slijter opgebeld of hij nog erwtensoep wilde. Toen zijn vrouw het hem vroeg was de reaktie; "Erwtensoep? Waarvandaan? Oh, ja die van Collin wil ik wel, dat is erg lekkere!"
Hoe dan ook, erwtensoep opslaan tot de Nieuwegein meeting zit er niet in.


Verder vandaag hoofdzakelijk met de eenden bezig geweest.
Eendeborsten eruit gesneden, poten eraf gehaald, vet van het vel gesmolten en de karkassen als bouillon getrokken.
Poten staan nu te sudderen als basis voor een franse (witte)bonenschotel en de bouillon staat in te koken.
Vanavond lekker eendenborst met mesclun-salade en gebakken aardappeltjes.
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Rio97
Total admin
Total admin
Posts: 5996
Joined: SunJul18, 2004 10:05:50 PM
Location: Delft

Post by Rio97 »

Met het huidig weer smaakte de pompoen mosterdsoep erg goed.
Niet zelf gemaakt, maar van de Natuurwinkel.
K' heb drie Citroëns, hele mooooie.
Een gele, een goude en een rooooie.

Winaar Le Citron Pressé 2012, categorie equipe met de grootste / mooiste bagage :)

raoel
Eggman
Eggman
Posts: 3308
Joined: FriFeb08, 2008 12:30:11 AM
Location: Amersfoort
Contact:

Post by raoel »

Pompoensoep, leuk :) Gisteravond in een restaurant pompoensoep gekregen met geschaafde truffel.. dat geeft echt een heerlijk accent, dikke aanrader :D

raoel
Eggman
Eggman
Posts: 3308
Joined: FriFeb08, 2008 12:30:11 AM
Location: Amersfoort
Contact:

Post by raoel »

Uit de broodtrommel:

Een klein laagje knoflookmayonaise, belegen goudse kaas met vanochtend vers gesneden plakjes tomaat. Yum!

Johannus
AX Master Spammer
AX Master Spammer
Posts: 2000
Joined: SunJun07, 2009 5:24:50 PM
Location: Eindhoven
Contact:

Post by Johannus »

Twix
Image Image

Losroyos
AX super weirdo
AX super weirdo
Posts: 4802
Joined: SatJan02, 2010 12:42:12 AM
Location: Zevenaar

Post by Losroyos »

Broodje Doner kabab, van de markt :D Maar ik heb alweer honger, half uur geleden was die op :oops:

Post Reply