Welk voedsel houd je momenteel bezig?

Online meeting-place voor alle off-topic zaken en wat je toch graag kwijt wil.

Moderators: Rock's, webmasters

Post Reply
2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Gebakken ei (geklutst) met paar plakjes gesmolten kaas op brood
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Losroyos
AX super weirdo
AX super weirdo
Posts: 4802
Joined: SatJan02, 2010 12:42:12 AM
Location: Zevenaar

Post by Losroyos »

Dat klinkt ook goed ;)

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Was daarom ook na 3 tellen op!
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Tijmen
AX Master Spammer
AX Master Spammer
Posts: 2225
Joined: ThuJun22, 2006 9:48:06 AM
Location: DD

Post by Tijmen »

De maaltijd van vanavond, ik heb nog geen idee wat ik toch eens zal gaan brouwen!
AX GTI '91

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Zojuist een flinke pan pasta-saus staan maken.
Deel voor morgen en 2 bakken voor in de vriezer.

Ingrediënten:
blikje ansjovis
spekreepjes
rundergehakt & h.o.h. gehakt
olijfolie
3 uien
3 teentjes knoflook
3 paprika's
1 bakje champignons
1 stronk bleekselderij
1 groot blik gepelde tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 eetlepel sambal oelek
2 eetlepels aceto balsamico
1 eetlepel paprikapoeder
zwarte peper, zout
2 eetlepels italiaanse kruiden (oregano, koriander, basilicum, piment, kurkuma)

samen exact 1 stoofpan tot de rand toe vol....
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

raoel
Eggman
Eggman
Posts: 3308
Joined: FriFeb08, 2008 12:30:11 AM
Location: Amersfoort
Contact:

Post by raoel »

Heidi maakte vanavond Anchoiade, heb hiermee kennis gemaakt door lukraak een gerecht aan te wijzen in een frans restaurant:

Een saus van ansjovis met olijfolie (en evt andere kruiden, olijven erbij is lekker! of knoflook).
Wordt geserveerd met rauwe groenten en stukjes brood.

Supergezond en heeeel lekker :)

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Raoel,

een anchoiade is niets anders dan een dipsaus op basis van ansjovis.

Over het algemeen een soort puree van gemalen ansjovis met olijfolie en knoflook afgemaakt met wat peper.
Eigenlijk is het dus net zoiets als een tapenade (olijven, zongedroogde tomaat, knoflook + peper, zout).
Overigens wel leuk het eens te noemen, want het is zo'n supersimpel dingetje dat wij hier in NL niet kennen. In zuid-frankrijk, noord-spanje en italië is het zeer gebruikelijk. Staat gelijk aan bijvoorbeeld kruidenboter zoals wij dat vaak bij een bistro geserveerd zouden krijgen.
Het is zó basic dat het niet eens in Elizabeth David's "de Keuken van de Franse Provincies" beschreven staat.
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

2Black wrote:Zojuist een flinke pan pasta-saus staan maken.
Deel voor morgen en 2 bakken voor in de vriezer.

Ingrediënten:
blikje ansjovis
spekreepjes
rundergehakt & h.o.h. gehakt
olijfolie
3 uien
3 teentjes knoflook
3 paprika's
1 bakje champignons
1 stronk bleekselderij
1 groot blik gepelde tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 eetlepel sambal oelek
2 eetlepels aceto balsamico
1 eetlepel paprikapoeder
zwarte peper, zout
2 eetlepels italiaanse kruiden (oregano, koriander, basilicum, piment, kurkuma)

samen exact 1 stoofpan tot de rand toe vol....

Potverdorie!

Ik vergeet HET GEHEIME INGREDIËNT te noemen!

1 kaneelstokje!!!!!!!!!!!!!!!!
Voor die extra geheime bijzondere mysterieuze zoetige smaak!
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

CHILI! of één van de variaties die ik daarin zelf verzin.

2 uien, 4 tenen knoflook beide fijn gesnipperd, aanfruiten
blikje ansjovis (fijn gesneden, zonder de olie)
300gr h.o.h. gehakt toevoegen en op hoog vuur braden
2 flinke theelepels sambal djeroek (djeroek is oelek met toegevoegde limoen), sambal oelek mag ook maar dan zou ik er iets citroenigs later nog bij doen.
5 van die milde pepertjes die ze bij de turk in een potje in zuur verkopen
2 tomaten, in blokjes gehakt
2 stuks steranijs (de mysterieuze smaak in deze variant chili)
1 theelepel bonenkruid
1 flinke prei fijnsnijden en toevoegen
peterselie (vers is natuurlijk het lekkerst, heb ik ook niet), flink wat
beetje zout (houdt rekening met de ansjovis die ook al zout is)
zwarte peper

dan de bonen
2 blikjes kidney bonen
1 grote pot jonge kapucijners (heb ik het liefst want veel minder melig dan bruine bonen)
ik giet ze altijd eerst af, heb een hekel aan dat vocht in potten/blikken

alles bij elkaar doen en beetje extra water in de pan tegen uitdrogen
beetje ketchup erover (weer zo'n persoonlijke voorkeur) en doorroeren
op zacht vuur 10 minuten laten staan

voor opdienen nog een klein bekertje crème fraîche erdoor roeren of op tafel naar behoefte.

Klinkt misschien pittig maar dat valt reuze mee, officiële chili's varieren van mild pittig tot vulkaankracht. Daarom bestaat chilipoeder ook grotendeels uit cayenne-peper... en die heb ik er nu niet eens ingedaan.
Het zoete van de steranijs compenseert de sambal en de crème fraîche maakt het fris.


Dit recept is voor 3 à 4 personen, kan ook met rijst geserveerd en dan wordt het 4 à 6.
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Was erg lekker!
Achteraf blijk ik te weinig te hebben gemaakt.... :(
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Elk voedsel!

En dus heb ik afgelopen donderdag (n.a.v. een BBC documentaire) Alan Davidsons "Oxford Companion to Food" besteld!
Heel benieuwd... 912 pagina's maar geen enkel recept... :?
Over alles dat eetbaar is in de wereld.
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

User avatar
beefy
Roltabak
Roltabak
Posts: 457
Joined: WedJun25, 2008 12:33:02 PM
Location: belgie "staden"

Post by beefy »

chipotle, the food that make's you crap bloed in you're underwear
ik en mijn ax zijn even oud :D
ax GT 5deurs,
GT LM velgen, Brembo remschijven, Ferodo remblokken, Bilstein B8 rondom suspension
, spaghettie uitlaatcollecteur. Sparco veerpootbrug,

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Nu qua voeding bezig met "zelf te oogsten" voedsel.
Afgelopen week waren reeds de radijsjes, rucola en romeinse (baby) sla de kiembakjes ingegaan. Die zijn inmiddels opgekomen en dus zijn we nu de mini-moestuintjes aan het voorbereiden.
De economische crisis heeft toch z'n voordelen..

Zojuist als extra inspiratie en aanvulling daarop het afgelopen week verschenen boekje "Zelf Geoogst" besteld. http://tinyurl.com/yk2okkk, ben benieuwd.
Groenten uit eigen tuin zijn duizend keer lekkerder dan die uit de winkel. Maar, hoe verbouw je je eigen groenten als je een klein balkon hebt of een achtertuin die niet groter is dan een postzegel? Met de revolutionaire moestuinkistjes-methode heb je niet veel ruimte nodig. Het enige dat je nodig hebt is een kistje, wat potgrond, mest en zaadjes en de natuur doet de rest. Zelfgeoogst behandelt de moestuinkistjes-methode plus de meest makkelijke groenten voor in je tuin, met handige stappenplannen en tips. Afgewisseld met recepten van Marian Flint om je eigen oogst in de keuken te verwerken.
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Bossie
AX super weirdo
AX super weirdo
Posts: 5006
Joined: SunMay07, 2006 5:24:23 PM
Location: Harderwijk
Contact:

Post by Bossie »

Een beenhammetje dat nu heerlijk in de oven ligt te garen.
Image Image Image

q01z
Total admin
Total admin
Posts: 14999
Joined: WedApr07, 2004 8:58:52 PM
Location: Kapelle
Contact:

Post by q01z »

ik twijfel nog, of iets maken bij mn verrukkelijke pastasaus die ik nog over heb van gister (grote pan gemaakt), maar ik heb geen pasta (en mn eieren vanmorgen al opgemaakt)

of heel slecht de frituur aanslingeren
Image

Browny
Total admin
Total admin
Posts: 7960
Joined: MonJan19, 2004 12:07:32 PM
Location: nabij Utrecht

Post by Browny »

CHINEES!!! Heerlijk dangang kerrie. (rundvlees in pittige kerriesaus) Tis natuurlijk eigenlijk Indisch, maar ach, stomme hollanders vinden Chinees gewoon aantrekkelijker klinken.

DuFF
AXtremist
AXtremist
Posts: 8832
Joined: MonDec26, 2005 9:43:07 AM
Location: zeelandia

Post by DuFF »

Tagliatelle met zalm en pestosaus. kwijl

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

Browny wrote:CHINEES!!! Heerlijk dangang kerrie. (rundvlees in pittige kerriesaus) Tis natuurlijk eigenlijk Indisch, maar ach, stomme hollanders vinden Chinees gewoon aantrekkelijker klinken.
Maar het heet meestal een Chinees-Indisch Restaurant.

En is het dangang kerrie of daging kerrie?
Want in het indonesisch staat Daging meestal voor rundvlees (eigenlijk waterbuffel), zoals Daging Smoor, Daging Ketjap, Daging Rendang etc.

Hoe dan ook.... lekker!

Wij hadden gebakken aardappeltjes, drumsticks (kip dus) en een salade van tomaat, komkommer, avocado en olijf in een dressing van yoghurt, mierikswortel, mosterd, azijn, worcestershire-sauce, peper, zout, peterselie en olijfolie.
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Mastenhose
profiel verwijderd
profiel verwijderd
Posts: 5910
Joined: SunApr15, 2007 8:17:09 PM
Location: Den Hoorn (ZH)

Post by Mastenhose »

Net bij de Wokmaster vandaan gekomen...
Ik klap zowat uit elkaar...

Wat ik daar gegeten heb? Van alles, van kaassoufflé tot foe-yonghai (of hoe je dat ook schrijft...) :lol:
Bossie wrote:"Je nieuwe naam wordt zeker de Zekeringkoning :lol:
KLIK voor mijn WIE=WIE!
ImageImageImage

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

(spaanse) Rode Linzensoep

ben zojuist begonnen aan het maken van een maaltijdsoepje voor vanavond.

fruit 1 ui en 2 teentjes knoflook (fijn gesneden) aan in wat olijfolie, tesamen met zo'n 100gr stukjes spek
snijd een chorizo worst (een zo goed mogelijke, pas als het echt niet anders kan die van Stegeman gebruiken) in kleine hapklare plakjes, ook de pan in.
snijd 2 paprika's in blokjes van ca 1x1cm, gooi die ook in de pan.
2 tomaten fijnsnijden, je raad het al.... pan in.

Laat dit even doorstoven op laag vuur en ondertussen wat op smaak brengen met zwarte peper, zout, klein beetje cayennepeper, (flink wat) paprikapoeder en peterselie.
Gooi 2 liter kippenbouillon (water + 2kippenbouillonblokjes) in de pan en warm de boel weer op.
De bedoeling is dat het een mild pittige soep wordt, denk wel aan de hoeveelheid zout die je toevoegt want de eventueel toegevoegde kippenbouillon kan op zich al behoorlijk zout zijn!
zak rode linzen (500gr) in een fijn vergiet even wassen en in de pan ermee.

goed doorroeren!
Als het kookt op laag vuur zachtjes laten doorpruttelen voor ca. 50-60 minuten. Vooral niet te heet, het moet nét een beetje borrelen.
Af en toe zachtjes beetje roeren.
Dan uitzetten en een dagje laten staan bevordert de smaak van elke maaltijdsoep.

Naar behoefte nog verder op smaak brengen met wat zout en/of peper en peterselie.
Serveren met (stok)brood.

(geen idee of het lekker is trouwens, ben er net aan begonnen en weet alleen dat rode linzen een klein uur kooktijd nodig hebben)
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Post Reply