pizza bakken

Online meeting-place voor alle off-topic zaken en wat je toch graag kwijt wil.

Moderators: Rock's, webmasters

Post Reply
DuFF
AXtremist
AXtremist
Posts: 8832
Joined: MonDec26, 2005 9:43:07 AM
Location: zeelandia

pizza bakken

Post by DuFF »

Heb je zin in Pizza ? De lekkerste pizza's maak je nog altijd zelf en ze zijn veel beter dan die kant en klare pizza's uit de supermarkt. Je moet wel eerst leren om deeg te maken.



HOE MAAK IK PIZZADEEG ?
Het is heus niet zo moeilijk om zelf pizzadeeg te maken. Je moet maar denken 'als Ghostwriter het kan,dan kan ik het ook.' en dat telt voor alle recepten in deze reeks van 'koken voor mannen' die speciaal voor mannen zijn geschreven. (Lach maar dames,wij lachen wel als jullie kaart proberen te lezen !!!) Je zal merken dat het even lekker is als in de pizzeria. Volg gewoon onderstaande stappen en het zal 'a piece of pizza' zijn.

DIT HEB JE NODIG

1/2 zakje gedroogde gist
1 theelepel suiker
250 gram bloem
2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel zout

WAAR HAAL IK DIE DINGEN ?
Gewoon verkrijgbaar in iedere supermarkt,of zelfs in een nachtwinkel. Gist en bloem staan meestal op dezelfde plaats. Suiker en zout op totaal verschillende plaatsen u zal straks begrijpen waarom. De olijfolie kan u vinden daar waar de andere olieën staan (neen,niet bij de auto-onderdelen. Dat is motorolie en niet bruikbaar voor ons recept.) en meestal ook de potten mayonaise. Heb je alles ? Vergeet ook niet twee pizzavormen te kopen mocht je die nog niet hebben en als je saus wil maken of vulling voor je pizza moet je natuurlijk die ingrediënten ook kopen. Je hebt van die handige potten met kant en klare pizzasaus ook als je plots een aanval van luiheid zou hebben eventueel. Koop dan een pot pizzasaus. Niet overmoedig zijn of origineel uit de hoek willen komen door een potje sambal te kopen. Dat heeft dezelfde kleur,maar het is niet aan te raden je pizzabodem met sambal in te smeren. Dat is niet erg lekker en zorgt voor een binnenbrandje in je keel waarschijnlijk.

Klaar ? Ok volgende stap dan. We gaan HET pizzadeeg maken.

HOE DOE IK HET GOED ?

1. Los de gist en de suiker op in een kommetje met 1 deciliter handwarm water. Als je je fikken verbrand was het geen handwarm water maar heet water. Verzorg je verbrande vinger en probeer het nogmaals. Rome werd niet in één dag gebouwd.


2. Laat het gemaakte mengsel 10 minuten staan (tel tot 600 als je geen klok hebt) en roer dan tot het een glad papje is. Dat spul dat je nu ziet noemen we de gistoplossing. Niet van proeven,niet lekker !!!


3. Doe nu bloem (dat is dat witte spul dat zo'n rommel maakt van je keuken) in een kom en maak in het midden een kuiltje. Wees creatief en denk aan de navel van een mooie vrouw. Giet de gistoplossing in haar navel...ehhh...het kuiltje.


4. Doe nu 3 eetlepels (dat zijn die grote lepels) handwarm water,dat je ondertussen kent en alsook de 2 eetlepels olijfolie (dat gele kleffe spul uit die glibberige fles) bij het gistmengsel.


5. CRUCIAAL PUNT : Vergeet niet om zout over je bloem te strooien of het spul is niet te vreten. Verwar het zout niet met suiker. Die rotdingen hebben dezelfde kleur maar smaken compleet anders. Bij twijfel proef eerst en neem flinke lepel. Hetgene dat je doet kokhalzen en naar water doet snakken is het zout.


6. Meng het geheel door elkaar en kneed het gedurende 10 minuten (tel weer tot 600) tot het een elastisch deeg is. In het begin zal het spul vreselijk kleven,zet dus je GSM af want je kan toch niet opnemen.


7. Vorm met dat deeg een grote bal. Denk aan de voetbalwedstrijd van zondag dat levert inspiratie op om een mooie bal te maken.


8. Dek de kom af met een vochtig gemaakte doek (geen kletsnatte dweil of zo,een keukenhanddoek is prima) en laat het deeg op een warme maar tochtvrije plaats 30 tot 45 minuten rijzen. Je kan nu tot 2700 tellen of gewoon even lekker gaan chatten op Internet en vrouwen imponeren met je toekomstige kookkunsten. Je kan natuurlijk ook de vulling maken voor je pizza als je al weet hoe dat moet. Weet je het nog niet ? Chatten dan maar.


9. Na 45 minuten is die bal deeg plots gegroeid en heeft iets weg van de tiet van Pamela Anderson. Dat noemen we dus rijzen. Verdeel nu het gerezen deeg in 2 gelijke porties. Maak van die ene tiet, 2 tietjes. Vervolgens bestuif je je aanrecht met wat bloem. Je hoeft er geen halve kilo tegenaan te gooien. Een handjevol is meer dan voldoende.


10. Druk nu het deeg (het balletje) met de muis van de hand (dat is de onderkant) plat en rol het uit tot een cirkel van ongeveer 20 centimeter diameter. Dat is even groot als een bord ongeveer. Je kan er zo twee maken want je hebt immers twee balletjes. Probeer niet de Italiaanse kok na te doen die je tijdens je laatste bezoek aan de Italiaan met het deeg hebt zien jongeleren,want dat loopt verkeerd af met als resultaat een pizzabodem met vloer of plafondsmaak. Hou het eenvoudig.


11. Leg het platgedrukte deeg nu in een pizzavorm (die heb je ook in de supermarkt gekocht of had je al) die je een beetje ingesmeerd hebt met boter. Ook hier is het niet nodig een kilo te gebruiken,een mespuntje volstaat. Maak dan de randen van het deeg met je vingertoppen iets dikker. Als je dat niet doet dan loopt je vulling er af en is het één grote knoeiboel.


12. In de veronderstelling dat je je vulling hebt klaargemaakt inplaats van te chatten verdeel deze dan nu over de pizzabodem of pizzabodems. Heb je nog geen vulling leren maken ? Proficiat, je bent klaar en hebt je missie volbracht. Daar zit je nu met die pizzabodem. Ga vlug een recept zoeken om vulling te maken. Wacht daar geen dagen met,je pizzadeeg is dan niet lekker meer en zal bovendien een groene kleur krijgen.


13. Als je pizzaboem voorzien is van vulling en/of saus plaats deze dan in het midden van een voorverwarmde oven die op de hoogste stand staat. Dat is meestal 275°. Opgelet !!! Dat is zeer warm. Kom er niet aan want het rooster zal aan je huid blijven kleven en het zal een heel klein beetje veel pijn doen ook dan. Een oven voorverwarmen is overigens heel eenvoudig. Gewoon opzetten gedurende 5 minuutjes.


14. Wacht 10 minuten. Tel weer tot 600. Ga niet chatten want als je de tijd uit het oog verliest zal je pizza zwart zien of je keuken gewoon in brand staan. Na 10 minuten is je pizza klaar. Terwijl je hem opeet kan je de tweede er in zetten mocht je oven niet groot genoeg zijn.

Zo moeilijk is dat toch niet ? Je hebt net je eerste eigen Pizza gemaakt.

Image
Spreken is goud, Ductape is zilver.

Bossie
AX super weirdo
AX super weirdo
Posts: 5006
Joined: SunMay07, 2006 5:24:23 PM
Location: Harderwijk
Contact:

Post by Bossie »

Ik heb er net gewoon 1 besteld. Maandag pizzadag, medium pizza 6,50 per stuk. :twisted:
Image Image Image

Quinten
AX liefhebber
AX liefhebber
Posts: 164
Joined: WedSep10, 2008 9:13:47 PM
Location: Den Haag
Contact:

Post by Quinten »

bedankt man, denk dat ik het ook bij bestellen houd:lol:

Wat is ook alweer de relatie met de foto?

Rio97
Total admin
Total admin
Posts: 5996
Joined: SunJul18, 2004 10:05:50 PM
Location: Delft

Post by Rio97 »

Nah, ik heb ook wel's zelf pizza gemaakt. Zo heel veel werk is het niet. En nog best leuk om te doen.

Nog een recept uit mijn studententijd voor als je werkelijk helemaal platzak bent en moet eten van het statiegeld van de lege kratjes die je bij het naastgelegen studentenhuis van het balkon hebt gepikt:

Haal bij de Aldi een pizza margherita, een doosje vissticks en een stukje kaas.
Vissticks mooi spreiden over de pizza, plakjes kaas eroverheen, in de oven en smullen maar!
En meteen een goede bodem om daarna op een afstudeerfeestje op iemand anders zijn kosten te gaan zuipen ;)
K' heb drie Citroëns, hele mooooie.
Een gele, een goude en een rooooie.

Winaar Le Citron Pressé 2012, categorie equipe met de grootste / mooiste bagage :)

2Black
citrofiel in crisis
citrofiel in crisis
Posts: 4469
Joined: SatJul16, 2005 1:14:48 PM
Location: Rheden

Post by 2Black »

DuFFheid, dank voor het delen van je entree in de wereld van de foodies!

Zelden zo'n omslachtig deegrecept gezien als het jouwe maar dat mag de pret niet drukken. Elk moeite die de moderne mens stopt in het bereiden van vers voedsel mogen we inmidels als vooruitgang beschouwen.
Als het goed is, want dat was 20 jaar geleden al wel het geval, bestaat er ook gewoon Koopmans Pizzabodem-mix, dat maakt de bodembereiding al wat eenvoudiger en je doet het nog steeds zelf!

Maar verder heb je volkomen gelijk, niets lekkerder dan een zelfgemaakte pizza! Zeker in Nederland waar nauwelijks pizza's van goede kwaliteit te koop zijn.
Wisten jullie dat een verse pizza in Napels (waar anders) van 1000x beter deeg (handgemaakt) én uit een echte houtgestookte oven mét VERSE tomatensaus en tomaat en kaas en basilicum slecht €4 hoeft te kosten?
Ja ja, minder ingredienten, meer smaak.

Ik overdrijf weer.... maar ja, ik hou van koken!
Collin,

Citrofiel in crisis, rij nu in een Mini!
M'n foto's op http://foto.realiseerden.nl en opinies op http://realiseerden.nl, Twitter: @CollinVersteegh

Mastenhose
profiel verwijderd
profiel verwijderd
Posts: 5910
Joined: SunApr15, 2007 8:17:09 PM
Location: Den Hoorn (ZH)

Post by Mastenhose »

Persoonlijk hou ik zelf meer van het opeten....
Maar inderdaad, zelf pizza maken is lekker en leuk! Niet de ingrediënten opeten voordat ze op je pizza in de oven geweest zijn!

Tips voor 'beleg' voor de pizza:

Ham + kaas + salami + gehakt + spek + ananas, een lekkere stevige basis voor als je een zuipweekend met je vrienden gepland hebt staan! ;)
Bossie wrote:"Je nieuwe naam wordt zeker de Zekeringkoning :lol:
KLIK voor mijn WIE=WIE!
ImageImageImage

DuFF
AXtremist
AXtremist
Posts: 8832
Joined: MonDec26, 2005 9:43:07 AM
Location: zeelandia

Post by DuFF »

Mastenhose wrote:Tips voor 'beleg' voor de pizza:

Ham + kaas + salami + gehakt + spek + ananas, een lekkere stevige basis voor als je een zuipweekend met je vrienden gepland hebt staan! ;)
vooral die spek, die blijft 3 á 4 uur intact, dus als je voor die tijd al moet kotsen, kunnen je vrienden zien wat je op je pizza had :idea: :D .

@ quinten, de relatie tot de foto ? laag bij de grond, flauwe humor...etc.
Spreken is goud, Ductape is zilver.

v.andriessen
AX Master
AX Master
Posts: 1733
Joined: MonDec04, 2006 12:22:32 AM
Location: Rotterdam
Contact:

Post by v.andriessen »

Als je nog een keer in Rotterdam bent.... Zoek effe op google naar Salerno pizza's.
Handgemaakte pizza's... beter krijg je ze niet, tenzij je ze zelf maakt uiteraard!

thanks Duff voor de zeeeeer grappige uitleg over pizza maken!!!! :D
Lessen tijdens het klussen...
Les 1: Alles is een Hamer
Les 2: Als het met geweld niet lukt, gebruik je niet genoeg.
Les 3: Zo niet, dan toch....
Les 4: Als iets fout gaat of niet lukt, ligt het altijd aan een ander.

Post Reply